Digitale nalatenschap

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 08:45

86% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder is dagelijks online

 

In 2019 maakte volgens het CBS 97% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet en bijna 88% hiervan is dagelijks online. Slechts 6% van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder maakt geen gebruik van het internet.

 

Dit houdt in, dat mensen zoals jij en ik gebruik maken van internet op een uitzondering daar gelaten. Wie gebruik maakt van internet, kan informatie opzoeken, mailen of andere vormen van communicatie met anderen hebben (bijvoorbeeld via social media, zoals Meta (Facebook en Instagram), X, Snapchat etc.). Je kunt het internet ook voor werk gebruiken, voor internet- of mobiel bankieren, om online boodschappen te doen of online te winkelen, maar ook voor gamen of het spelen van een spelletje. Ook voor het luisteren van muziek of het kijken van een film of serie wordt het internet gebruikt.

Foto door Anna Shvets: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/rood-vrouw-mevrouw-hand-5257550/

Een digitale nalatenschap, wat is dat?

 

Als je komt te overlijden is het handig om te bepalen wat je digitaal achterlaat, dus jouw digitale nalatenschap. Maar wat is nou eigenlijk een digitale nalatenschap? En hoe kan ik het zo makkelijk mogelijk maken voor mijn nabestaanden na mijn dood, aangezien het een lastige en tijdrovende klus kan zijn voor nabestaanden om online gegevens van een overledene te achterhalen, te wijzigen of te verwijderen.

 

Denk hierbij aan vaste zaken, zoals bijvoorbeeld de computer, laptop, tablet, externe harde schijf, mobiele telefoon, een digitale fotocamera enzovoort. Ook al je online accounts, online schulden en tegoeden en je cryptotegoeden vallen ook onder je digitale nalatenschap.

 

Na je dood, leef je digitaal verder, als er niets met je digitale nalatenschap gedaan wordt. Je social media account op bijvoorbeeld Facebook stopt niet vanzelf. Hiervoor kun je bepalen wat er mee gedaan dient te worden, bijvoorbeeld het account verwijderen of het account de herdenkingsstatus geven.

 

Hieronder wat je verder nog digitaal kunt nalaten, zoals bijvoorbeeld:

  • Mailadres(sen)
  • Gebruikersnamen en wachtwoorden (van mailadressen, online shops, datingsites, Schoolbank, boodschappendiensten, social media etc.)
  • Microsoft- (OneDrive), Apple- (iCloud), Google-accounts (Google Drive & Foto’s) / Gegevens in de Cloud zoals bestanden, foto’s, contracten, polissen etc.
  • Social media accounts (Facebook, X, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Pinterest, YouTube etc.)
  • WhatsApp
  • Via welke providers ben je online (mobiel en vast)
  • Online streamingdiensten, zoals Videoland, Netflix, Pathé Thuis, SkyShowtime, Amazon Prime, HBO Max, Disney+, Viaplay, Apple TV, etc.
  • Online muziekdiensten, zoals Spotify, Deezer, JUKE, Tidal etc.
  • Dropbox

Hoe maak ik het mijn nabestaanden zo makkelijk mogelijk met de digitale nalatenschap?

 

Er zijn verschillende manieren waarop je je digitale nalatenschap kunt vastleggen. Je kunt zelf een lijst maken met daarop alle benodigde gegevens (accounts, wachtwoorden etc.) voor de nabestaanden. Zorg er wel voor dat ze ook weten waar ze deze lijst kunnen vinden wanneer nodig en wanneer nodig ook het wachtwoord wat ze er mogelijk voor nodig hebben.

 

Tegenwoordig bieden meerdere partijen ook de mogelijkheid dat je kan aangeven wat er na je overlijden met het account gebeurt. Bij Apple kun je een erfeniscontact (persoon die jij hebt gekozen om na je overlijden toegang te krijgen tot de gegevens in je Apple account) aangeven. Ook bij Facebook kun je een contactpersoon benoemen m.b.t. toegang tot je profiel na je overlijden.

 

Een andere optie is om een notaris in te schakelen. Zij hebben een social media testament of digitale kluis waarin je zaken kunt vastleggen, zoals wat je digitale nalatenschap omvat, maar ook de gebruikersnamen en wachtwoorden en wat er na je overlijden mee moet gebeuren. Tevens kun je ook vastleggen wie ‘de digitale nalatenschap executeur' is. Hierbij kun je denken aan één van je nabestaanden of de notaris.

 

Praktische tips

Een aantal zaken van belang zijn de volgende, waar je mogelijk niet bij stilstaat:

  • Zorg, dat je nabestaande weet hoe je in de computer, laptop, tablet of mobiele telefoon kan komen, dus zorg voor het wachtwoord en/of de inlogcode.
  • Wacht na overlijden met het opzeggen van het mobiele abonnement. Mogelijk ontvang je nog controle sms-sen als je wil inloggen bij sommige websites/accounts. Als je het mobiele abonnement opzegt, dan ontvang je geen toegang (doordat er gebruik gemaakt wordt van de tweestapsverificatie – wachtwoord en sms met code).

 

Bespaar je nabestaanden tijd, frustratie en veel werk door je digitale nalatenschap tijdig te regelen. Mocht je hierover vragen en/of opmerkingen hebben, bel of mail gerust.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.